Čišćenje rashladnih i ventilacijskih sustava

Posljednjih godina značajno je povećan broj klimatiziranih i ventiliranih prostorija. Osim temperature, vlažnosti i strujanja zraka, potrebno je voditi brigu i o mikrobiološkoj kvaliteti zraka koji udišemo.

Naime, zrak koji struji klima sustavima je zbog vlažnosti i temperature pogodna podloga za razvoj gljivica, plijesni i bakterija. Loše klimatizirani zrak može biti uzrokom “sindroma bolesnih zgrada”.

Najčešće tegobe su nadraženost sluznice očiju, nosa i grla, osjećaj suhoće sluznica, kašalj, svrbež, učestale infekcije dišnog sustava, glavobolja i psihički zamor što rezultira čestim izostankom s posla ili izbjegavanjem ponovnog boravka u prostorijama s kojima se ovakvi simptomi povezuju.

 

Naša usluga obuhvaća:

• čišćenje i dezinfekciju tlačnih i odsisnih ventilacijskih kanala robot opremom
• mehaničko i kemijsko čišćenje klima, klima komora, ventilatora i odsisnih turbina
• mehaničko čišćenje upotrebom suhog leda
• mehaničko i kemijsko čišćenje kuhinjskih ventilacijskih kanala, napa i ventilatora
• dobavu i zamjenu ltarskih materijala za ventilatorske sustave
• mehaničko i kemijsko čišćenje dimovoda
• CCTV video inspekciju svih vrsta ventilacijskih i dimnih kanala

 

ZAŠTO ČISTITI VENTILACIJSKE I KLIMATIZACIJSKE SUSTAVE

Sindrom bolesnih zgrada

U zgradama koje nisu redovito podvrgnute čišćenju i dezinfekciji ventilacijskih sustava, ljudi koji u njima svakodnevno obavljaju svoje dužnosti podložni su čestim obolijevanjima i lošem raspoloženju. Simptomi koji se najčešće pojavljuju kod ljudi u takvim zgradama su: alergije, glavobolje, umor, vrtoglavica, kihanje i suzne oči.

Opasnost od požara

Neočišćene kuhinjske ventilacije obložene su slojem masti koja se nakupila kroz godine kuhanja gotovih jela. Takav sloj masti velika je opasnost od požara, lako je zapaljiva i svojim zapaljenjem prenosi požar u druge prostorije koje su spojene na isti ventilacijski vod.

Neugodan miris

Neugodan miris iz kuhinjskih napa posljedica je mnogobrojnih bakterija kojima nataložena mast, kao i prisustvo povišene temperature u napi pogoduje za razmnožavanje. Sve to može rezultirati nastankom raznih bakterijskih infekcija i bolesti.

Zakonska regulativa

Na temelju članka 53. stavka 2. Zakona o zaštiti od požara ventilacijski kanali u ugostiteljskim objektima moraju se čistiti najmanje jednom godišnje, a ventilacijski kanali u prostorijama gdje se priprema hrana svaka 3 mjeseca i svaki je ugostiteljski objekt dužan voditi evidenciju čišćenja.

img10 (3) img8 (3) img7 (3) img9 (3) img11 (3) img6 (3) img5 (4) img3 (4) img2 (4) img1 (4) img4 (4)